четвъртък, 27 декември 2018 г.

Истинската демокрация – и пряка, и представителна

Премиерът Борисов изразява мнение, че протестите у нас са проява на висша демокрация. Мисля, че светът е далеч не само от висшата, а изобщо от истинската демокрация. Ако демокрацията означава власт на народа, то протестите не гарантират такава власт. Дори и да са борба за пряка демокрация, те още не са демокрация. Ако демокрацията е и пряка само защото някой вряка, то тя още не е истинска демокрация.

Пряката демокрация се свързва с референдуми, но ние сме много далеч от истинските референдуми. Референдумът за мажоритарни избори не промени нищо в избирателната ни система. А за да правим съществени промени в политическата система, трябва да акцентуваме на избирателната реформа. Докато избираме само от чужди предложения, и изборите на представляващите ни, и всякакво допитване за промени нямат необходимото демократично съдържание. Прякото избиране и допитване имат смисъл тогава, когато всеки предлага и главува за това, което добре разбира, и за този, когото добре познава. Конституцията затова се изучава, за да може всеки добре да я познава, предложенията за промени в нея да отхвърля или одобрява и нейните разпоредби да съблюдава. Конституционните съдии трябва да са толкова заслужили за утвърждаването, разясняването и съблюдаването на конституционния ред, че да са всенародно познати, признати и, независимо от кого ще бъдат предлагани и оценявани, да бъдат пряко избирани от суверена. В противен случай правото им на тълкуване е незаслужено.

За демократичността на държавата са необходими и прякото гласуване за промени в обществото, и представителство – и чрез хвърляне на жребий, и чрез избори.

Няма коментари:

Публикуване на коментар