неделя, 11 декември 2022 г.

Самоорганизация – идеен плурализъм

Необходимо е съобразяване с контекстуалните разсъждения и отчитане на процеса на изменение на практиката. Плуралистът разрешава възникващите практически проблеми според мястото и ролята им в наличната ситуация. Изразени несъгласия стимулират концентрацията на вниманието му върху съотношенията на предложени алтернативи.

Избирателската самоорганизация трябва да създава обстановка за субектна реализация. Разностранните способности на хората изискват развитие и реализация. За развитието им способстват нравствеността, обучението и традициите, функционирането на които понастоящем е под силно влияние на политиката. За да изразява устойчивото ни отношение към интегралната обществена необходимост, българската политика трябва да преодолее люшкането си от една едностранчивост към друга, намерило ярко проявление в областта на правосъдието. Пълноценната ни реализация като субекти на обществените отношения изисква развитие на многообхватно чувство на отговорност у всички поколения българи. А без политическо общуване на мнозинството граждани е невъзможно преодоляването на едностранчивостта на нашия хуманизъм. Нямащите фактическо право на чуваемо изразявана политическа артикулация на очакванията си избиратели не се чувстват отговорни за пълноценната реализация на нравствено-политическата необходимост. Неизпитващите емпатия към политически общуващи с тях граждани не са готови да отстояват човешкото право на публична чуваемост. Преодоляването на насилието, хуманността и чуваемостта в обществото предполагат масова и действена политическа организираност.

Без избирателска политическа самоорганизация остава едностранчив и повърхностен идейно-политическият плурализъм. Без продуктивно масово обсъждане на възникващите несъгласия осъзнаването на актуалната обществена необходимост често не се осъзнава достатъчно задълбочено и се реализира едностранчиво. Умерен дисенсусен плурализъм може да стимулира конкретността на обсъждането на проблемите. А днес партийно-политическите групировки ограничават плурализма на мненията. Зад партийно-груповия монопол над политическата артикулация на интересите и очакванията се губи възможността за изява на личностната идентичност на милиарди хора на Земята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар