сряда, 21 декември 2022 г.

Раздвоености в избирателската самоорганизация

Силата на политическата самоорганизация зависи и от индивидуалната, и от груповата артикулация. В политическата организация има йерархия и никой не трябва да забравя от чие име може да говори. Политическите субекти следва да познават способността си да противостоят на социалната инерция и да помнят, че и случайна раздвоеност може да еволюира до политическа необходимост. Избирателската самоорганизация може да създава значима подреденост и трябва да откроява организаторските таланти. Това изисква единство в процеса на множество раздвоявания.

Плурализмът на мненията в политическата самоорганизация се развива на основата на едновременна грижа за индукцията и силогистиката в дискусиите. В разсъжденията на действено мислещите членове необходимо се отразяват единствености и раздвоености. Единството на самоорганизацията зависи от нивото на общуването на страните на главната раздвоеност на членския ѝ състав и от нивото на взаимното стимулиране на процесите на обсъждане на проблемите на представителната и на пряката демокрация. Членовете на организацията се раздвояват на предлагани и предлагащи. Предлаганите се раздвояват на номинирани и отпадащи като предложени; номинираните – на избрани и неизбрани. Предлаганите може да са предлагащи, а предлагащите – предлагани. При следващи избори те може да разменят ролевите си състояния. А взаимоотрицателността на състоянията на представляваните и представляващите е най-основополагащата предпоставка на демократизацията и прогреса на представителната демокрация.

Важна е и взаимоотрицателността на състоянията на процесите на обсъждане на проблемите на представителната и на пряката демокрация. Когато на избирателски събрания се обсъждат проблеми на участието ни в произвеждането на един или друг референдум, логично е участниците да преценяват кой от изказващите се проявява най-голяма задълбоченост в процеса на обсъждането и да имат това предвид, когато предлагат номинации за избиране на депутати. А самото участие в подготовката за произвеждани референдуми може да се раздвоява на: обсъждане на проблеми, по които може да се произвеждат референдуми; обсъждане на становища по въпроси, за които са насрочени референдуми.

Няма коментари:

Публикуване на коментар